Home » Cultură » Steve Jobs, părintele Apple. „Dacă tu crezi că nu meriți, nu vei avea nimic”

Steve Jobs, părintele Apple. „Dacă tu crezi că nu meriți, nu vei avea nimic”

Publicat: 30.11.2022

Steve Jobs (1955 – 2011) a fost co-fondatorul și directorul general Apple (în 2022, compania a înregistrat venituri de peste 90 de miliarde de dolari) și Pixar (până la achiziția acestui studio de animație de către Disney).

A fost, de-a lungul anilor, cel mai invidiat din industria tehnologiei, omul care a revoluționat și care a schimbat lumea.  Co-fondator al companiei Apple Computers, în 1976 (împreună cu Stephen Wozniak, prietenul și colegul de liceu al lui Jobs) la vârsta de 21 de ani vindea calculatoare la prețuri accesibile, în cariera sa punând mereu accentul pe importanța muncii în echipă. Produsele inovatoare pe care le-a creat au schimbat felul în care oamenii, afacerile, și lumea cu totul, funcționează. La moartea sa (5 octombrie 2011), după o luptă de 8 ani cu o formă severă de cancer pancreatic, Steve Jobs lăsa în urmă o avere de 10, 2 miliarde de dolari.

„Nimeni nu vrea să moară. Chiar şi oamenii care vor să ajungă în rai nu vor să moară pentru a ajunge acolo. Şi totuşi moartea este destinaţia tuturor. Nimeni nu a scăpat de ea. Şi este precum ar trebui să fie, pentru că moartea este foarte probabil, cea mai bună creaţie a vieţii. Este agentul vieţii. Înlătură ce este vechi pentru a face loc noutăţii. În momentul de faţă, noutatea sunteţi voi, dar într-o zi nu prea îndepărtată, veţi deveni pas cu pas bătrâni şi veţi fi înlăturaţi. Îmi pare rău că sunt aşa de dramatic, dar ăsta este adevărul”, a spus Jobs într-un discurs susținut la Universitatea Stanford, iunie 2005.

Inovațiile lui Steve Jobs

Primul care a revoluționat industria computerelor făcându-le accesibile tuturor (IMB și Microsoft nu ar  fi ajuns unde sunt astăzi fără influența și realizările lui Jobs), a salvat compania Disney în perioada în care gigantul media întâmpina probleme, creând personaje animate precum cele din Toy Story și Bug’s Life (mai apoi, Disney a cumpărat Pixar, compania lui Steve Jobs, acesta devenind cel mai mare acționar Disney), a revoluționat industria muzicii creând un magazin de muzică în care fiecare piesă se putea vinde individual, a introdus conceptul de app store (magazin de aplicații), care la scurt timp după a fost copiat de Sistemul de operare Android al Google, a introdus primul computer de acasă cu interfață grafică bazată pe mouse, a fondat compania de calculatoare NeXT, a dezvoltat, în cadrul Apple, produsele iPod, iPhone, iPad, a fost inventator și co-inventator a peste 300 de produse și tehnologii, de la dispozitive computerizate și portabile, la interfețe, difuzoare, tastaturi, adaptoare etc, pe scurt, Steve Jobs a avut un aport major în viața fiecăruia dintre noi.

Obiceiurile lui Jobs

În cartea „Breathe. Choose: Become the CEO of Your Well-Being”, fostul asistent executiv al lui Jobs, Naz Beheshti, dezvăluie lucruri mai puțin știute despre Steve Jobs. Era considerat obsedat de muncă, întreaga sa existență dedicând-o companiei, însă avea momente când se rupea, pentru scurt timp, de tot ceea ce însemna viața profesională, iar atunci își închidea telefonul și nimeni din companie nu mai putea lua legătura cu el. Tot în cartea lui Beheshti scrie și despre faptul că Jobs aloca o parte din timp activităților fizice, îi plăcea să se plimbe, era comunicativ, nu era un șef atât de dur și necruțător precum se vehicula în spațiul public, mânca sănătos, medita, părea a le avea pe toate și, totuși, Steve Jobs a murit devreme, la doar 56 de ani, măcinat de cancer de pancreas, formă de cancer care l-a răpus și pe actorul Patrick Swayze.

A fost diagnosticat în 2003

A fost diagnosticat în 2003, în 2004 a fost supus unei operații, în 2009 a suferit un transplant de rinichi, și-a luat trei concedii medicale de la Apple, înainte de a renunța cu totul, în luna august a aceluiași an, la funcția de director executiv al companiei și de a preda conducerea lui Timothy D. Cook, directorul operațional.

„Întotdeauna am spus, în cazul în care va veni vreodată ziua în care nu-mi voi mai putea îndeplini sarcinile și responsabilitățile în calitate de director general al Apple, voi fi primul care vă anunță”, spunea Steve Jobs într-o scrisoare dată publicității de către companie. „Din păcate, acea zi a venit”.

Își motiva angajații

Steve Jobs nu era nici inginer hardware, nici programator de software și nici nu se credea un manager. El se considera un lider tehnologic, alegând în echipa sa pe cei mai buni dintre cei mai buni, încurajându-și oamenii și cerându-le mereu opinia în legătură cu produsele companiei.

„Jobul tău îţi va umple o mare parte din viaţă şi singura cale să fii mulţumit este să faci ceea ce tu crezi că este important. Singura cale să faci ceva important este să iubeşti ceea ce faci. Dacă nu ai descoperit încă acel job, continuă să-l cauţi. Nu te aşeza liniştit. Inima îţi va spune când îl vei găsi. Şi, precum o relaţie frumoasă, va deveni din ce în ce mai bine pe măsură ce anii vor trece. Deci caută până când vei găsi. Nu te plafona” – Discurs ținut la Universitatea Stanford, iunie 2005

„Era cel mai pasionat și mai implicat lider la care se putea spera, o forță motivatoare fără paralel”, a scris Steven Levy, autorul cărții publicate în 1994 „Insanely Great”. „Tom Sawyer ar fi putut să prindă câteva trucuri de la Steve Jobs.”

Ultimele clipe

Înconjurat de familie, Steve Jobs s-a stins din viață la 5 octombrie 2011, în casa lui din Palo Alto. Sora lui Jobs, Mona Simpson, dezvăluia detalii despre ultimele momente din viața părintelui Apple.„Tonul lui era afectuos, drag, iubitor, dar parcă aparținea cuiva care își pusese deja bagajele în mașină, ce era deja la începutul călătoriei sale, deși îi părea rău, extrem de rău, că ne părăsește. (…) Se uita în ochii copiilor săi de parcă nu își putea lua privirea de la ei. I s-a schimbat ritmul respirației, și îl simțeam de parcă își numără pașii, forțând să meargă mai departe. Și am învățat un lucru. Și anume, nu moartea a venit după Steve, el a fost cel care a atins-o. “Înainte să plece, s-a uitat la Patty, sora noastră, după care s-a uitat lung la copiii lui, apoi la partenera sa de viață, Laurene, și în final a aruncat o privire peste umerii lor. Ultimele sale cuvinte au fost: ‘Oh wow. Oh wow. Oh wow.'”

„Gândul că voi muri în curând este cel mai important instrument pe care l-am întâlnit vreodată pentru a mă ajuta să fac alegerile majore în viață. Pentru că aproape totul, toate așteptările exterioare, mândria, teama de penibil sau de eșec, toate astea dispar pur și simplu în fața morții, lăsând doar ceea ce este cu adevărat important.”

Surse:

https://www.nytimes.com/2011/10/06/business/steve-jobs-of-apple-dies-at-56.html

https://www.speeli.com/what-are-the-greatest-achievements-of-steve-jobs/

https://www.theguardian.com/technology/2011/oct/31/steve-jobs-last-words

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sandalele lui Steve Jobs au obținut un preț record la licitație

Facebook, criticat dur de mâna dreaptă a lui Steve Jobs: se folosește de drogul furiei

Lipsa de intimitate, problema internetului pe care Steve Jobs nu a prevăzut-o

Secretul lui Steve Jobs: ce trebuie să mănânci pentru a fi mai creativ?

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
„Update Go4it” #10 aduce invitați de top din industria de gaming și educație
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Tinerii din China își schimbă stilul de viață și economisesc mai mulți bani ca niciodată
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
Bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
A început Forumul Economic Mondial. Cei mai influenţi oameni ai planetei, prezenți la Davos
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul lui medical
Lenin, revoluţionarul comunist care a MURIT infectat de sifilis de o prostituată franceză. Cum a DISPĂRUT boala din dosarul ...
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Lumea este deja în mijlocul celui de-Al Treilea Război Mondial, spune președintele Parlamentului Finlandei
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Un nou cod de conduită la nivelul UE obligă companiile de tehnologie să ia măsuri împotriva incitării la ură
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
Joe Biden a grațiat cinci membri din familia sa în ultimele minute de mandat
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
„Nababul”, cel mai bogat român de la începutul secolului XX. Cum era manevrat de copiii lui?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Andrei Novac: „Cărțile de poezie sunt ascunse în librării”
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Căutăm un Content Writer entuziast. Alătură-te echipei Go4it!
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
Ospețele cu care Alexandru Marghiloman își răsfăța musafirii
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori
David Lynch a iubit femeile poate la fel de mult ca filmele. A fost căsătorit de patru ori